Näe maailmaa edullisesti

Pientenkään ansiotulojen ei tarvitse estää sinua toteuttamasta unelmiasi. Raha-asiasi edellyttävät vain tarkempaa suunnittelua. Mahdollisuudet ovat kuitenkin moninaiset. Saattaa olla, että mielessäsi siintää ajatus upeasta lomamatkasta tai matkustelusta elämäntapana. Rahaa ei kuitenkaan näytä kertyvän säästöön säännöllisistä tuloista huolimatta. Kuten elämässä yleensäkin, myös raha-asioiden suhteen kannattaa asettaa realistisia, mitattavia tavoitteita. Niiden on pohjauduttava säännöllisiin tuloihisi ja kiinteisiin menoihisi. Ensimmäinen askel suunnitelmallisuuden kehittämisessä on talousarvion laatiminen. Se on erinomainen työkalu tulojesi ja menojesi säännölliseen arviointiin.

Talousarvioon kirjaat kuukausittaiset tulosi, kuten palkan, opintotuen, pääomatulot tai muut ansiot. Kiinteät menot koostuvat kuukausittain samankaltaisina toistuvista maksuista. Näihin kuuluvat asumiskustannukset (vuokra tai vastikkeet, asuntolainan korot ja kiinteistövero) sekä muut säännöllisesti toistuvat maksut, esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut, lainojen korot ja lyhennykset, vakuutukset jne. Muuttuvat menot, kuten vaatteet, ruoka ja harrastukset, voidaan sitten suunnitella jäljelle jäävien varojen mukaan. Mikäli et ole selvillä siitä, kuinka paljon käytät rahaa, aloita menojen ja tulojen laskeminen heti seuraavan kuukauden alusta.

Aseta itsellesi kokonaisvaltaisia tavoitteita

Mieti, missä haluat olla 10:n,15:n tai 20:n vuoden kuluttua. Aseta sitten tavoitteita vuosi- ja kuukausitasolle. Kirjatessasi tavoitteita huolehdi siitä, että ne ovat täsmällisiä, mitattavissa ja saavutettavissa olevia, realistisia ja aikasidonnaisia. Kirjaa ylös myös varallisuutesi, kuten omistusasunto, jo kertyneet säästöt tai muut sijoitukset. Pohdi, onko varallisuutesi tarvittaessa muutettavissa rahaksi unelmiesi toteuttamista varten. Laske, millaisia taloudellisia investointeja noiden tavoitteiden toteutuminen edellyttää.

Arvioi, mikä on lähtötilanteesi suhteessa tavoitteisiisi. Kehitä itsellesi suunnitelma tavoitteesi suhteen. Mieti, mitä sinun on tehtävä taloudellisesti päästäksesi noihin tavoitteisiin. Toteuta suunnitelmasi tekemällä valintoja ja muutoksia, jotka auttavat tavoitteiden toteutumisessa. Varaudu myös yllättäviin tilanteisiin. Arvioi suunnitelmaasi säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa, ja tee siihen muutoksia tarvittaessa. Tämä auttaa sinua kehittämään tottumuksia, jotka auttavat sinua hallisemasn rahankäyttöäsi.

Säästösuunnitelman laatiminen

Budjettia laadittaessa kannattaa varautua myös yllättäviin menoihin, kuten kodinkoneiden rikkoutumiseen tai äkilliseen sairastumiseen. On hyvä käytäntö laittaa tietty summa sivuun erilliselle tilille tällaisia äkillisiä hätätilanteita varten. Mikäli tulosi ovat suuremmat kuin menosi, voidaan puhua taloudellisesta tasapainosta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa laatia erillinen säästösuunnitelma. Tämä tarkoittaa tietyn summan tallettamista päivittäin tai viikoittain esimerkiksi säästö- tai sijoitustilille.

Pitkäjänteisyys ja stragioiden luominen ovat palkintoja jo itsessään, mutta aika ajoin pienen summan sivuun laittaminen niitä hankintoja varten, joita matkalle tarvitset, toimii myös hyvänä kannustimena. Uimapuku, rantahattu tai aurinkolasit ovat omiaan pitämään motivaatiota yllä pimeän talven yli.

Säästökalenteri on yksi tapa pitää säästäväisyyttä yllä. Taloustilanteestasi riippuen se voi olla esimerkiksi juokseva euromäärä kalenterikuukauden päivälle, joka menee automaattisesti säästöön erilliselle tilille (ensimmäisenä päivänä yksi euro, toisena kaksi jne.). Tavoitteena on jatkuvien tapojen luominen, jotka auttavat ajallaan myös lomabudjetissa pysymisessä. Mikäli kulusi ovat suuremmat kuin tulosi, pystyt vaikuttamaan niihin helpoiten karsimalla muuttuvia menojasi tai hankkimalla lisätuloja. Pohdi, kumpi toimii paremmin sinun tilanteessasi. Unelmasi toteutumisen nopeuttamiseksi voit valita molemmat vaihtoehdot.

Lainatako vai säästää?

On monia tapoja päästä tavoitteisiisi. Mikäli säästämisen tuloksena ei kerry riittävää summaa talteen määräaikaan mennessä, sinulla on myös mahdollisuus hakea lainaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lainat on jossain vaiheessa maksettava pois. Voit hakea luottokortti- tai pankkilainaa taiesimerkiksi lainaa ilman vakuuksia 10000 eurolle. Lainojen korkoihin vaikuttavat lainajakson pituus ja lainan määrä. Kannattaa siis tutkia tarkasti, mikä tuon lainan todellinen hinta tulee olemaan, ja varmistaa, että pystyt maksamaan sen sopimassasi maksuaikataulussa.

Voit vertailla ja kilpailuttaa lainoja vertailupalvelussa, joka edellyttää vain yhden lainahakemuksen täyttämistä. Teet siis ainoastaan yhden lainahakemuksen ja saat useita lainatarjouksia jopa saman päivän aikana. Voit tehdä vertailun maksutta ja valita hyväksytkö vai hylkäätkö lainatarjoukset.

Pitkällä tähtäimellä säästäminen tai sijoittaminen ovat kuitenkn lainaa edullisempia vaihtoehtoja. Pankkilaina on myös yleensä edullisempi vaihtoehto kuin korttilaina. Mikäli päädyt ottamaan lainan, muista sisällyttää myös lainankorkojen ja -lyhennysten maksu talousarvioosi, jotta pysyt selvillä niiden vaikutuksesta menojesi määrään. Pidä huoli siitä, että raha-asiasi pysyvät hallinnassa myös tuon unelmamatkan jälkeen ja pystyt jatkamaan säästösuunnitelman aikana kehittämiäsi hyviä taloudellisia tottumuksia

Laadi matkabudjetti

Matkoja varten kannattaa laatia oma budjetti. Unelmaloman kohdalla tämä tarkoittaa täydellistä suunnitelmaa matkustus-, majoitus- ruoka- ja pääsylippukustannukset mukaanlukien. Käytä aikaa lento- ja majoitushintojen vertailusivustoja tutkien. Aloita valmistelut hyvissä ajoin, jotta voit budjetoida koko summan säästösuunnitelmaasi. Näin voit myös hyödyntää edullisimmat tarjoukset. Hyödynnä suurimpien turistikausien ulkopuolella olevia kuukausia. Muista myös vertailla hintoja unelmakohteesi läheisten kohteiden kanssa. Saatat löytää piilotetun helmen, joka tarjoaa samankaltaisia etuja pienemmällä rahalla. Valmistaudu majoittumaan hostelleissa tai majataloissa sekä matkustamaan junissa ja linja-autoissa, mikäli se säästää kuluissa.

Säästämisen ei tarvitse olla tuskallista ”kituuttamista”. Voit hyödyntää matkakohteen maksuttomia nähtävyyksiä. Mitä lähemmä paikallisia ihmisiä ja kulttuuria pääset, sitä edullisempia ruoka- ja ostospaikkoja yleensä löydät. Poikkea pääkadulta sivukaduille ja huomaat, kuinka hintataso laskee hyvin nopeasti. Muista kuitenkin, että on viisasta välttää katuruokaa, sillä et varmasti halua tärvellä lomaasi sairastamalla. Tutustu paikallisiin ja opettele heidän kieltään vähintään muutaman lauseen verran. Yksi tapa keventää budjetointia on työloma. Australia ja Uusi-Seelanti myöntävät viisumeita, jotka sallivat työnteon matkustelun ohella. Toinen vaihtoehto on kysyä työtä esimerkiksi hostelleista. Työskennellessäsi muutaman vuoron viikossa voit näin jopa saada ilmaisen majoituksen.

Kuittien säästäminen ja menojesi päivittäinen ylös kirjaaminen auttaa turhien rahanreikien minimoinnissa ja säästäväisyydestä muodostuu tapa. Esimerkiksi liikkuminen jalkaisin, pyörän vuokraaminen tai julkisten kulkuvälineiden hyödyntäminen säästää nopeasti pitkän pennin. Hostelleista voit saada ruoan tai valmistaa sen itse keittiössä. Samalla voit myös hankkia itsellesi evästä päivän varalle.

Unelmien saavuttaminen

Tällainen suunnitelmallisuus ei auta ainoastaan raha-asioissa, vaan tukee myös laajempien, koko elämää ja onnellisuutta tukevien tottumusten, luomista. Mikäli sinulla on perhe, voit näin kannustaa koko perhettäsi uskomaan unelmien toteutumiseen ja samalla yhteenkuuluvuuden tunne välillänne kasvaa. Tämä on olennainen osa sekä aikuisten että lasten hyvinvointia. Kun jokainen perheenjäsen kokee, että heihin luotetaan ja heidän ehdotuksiaan arvostetaan, he voimaantuvat tekemään päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmia myös omillaan.

Talousarvio voi olla ensimmäinen askel yhteisen vision luomisessa. Perheyhteisönä on hyvä miettiä, mikä tekee perheestä erityisen ja mitä odotuksia kullakin yksilöllä on perheen varalle. Vanhempien ei tarvitse tietää kaikkea, ainoastaan olla kannustavia ja avoimia, varmistaakseen turvallisen kasvuilmapiirin lapsilleen.

Tuon unelmamatkan toteutumisen jälkeen voitte asettaa uuden, motivoivan säästötavoitteen. Näin pidätte huolta paitsi turhan rahankulutuksen minimoinnista myös siitä, että valjastatte raha-asianne palvelemaan tulevaisuuden visiotanne. Keskitä huomiosi pitkän tähtäimen suunnitelmiin omaa ja perheesi hyvinvointia ajatellen. Voit tiivistää nuo suunnitelmat visioksi, joka on tarpeeksi motivoiva, kuten ”Ihmissuhteet ovat meille tärkeitä. Huolehdimme siitä, että teemme viikoittain mukavia asioita perheenä ja ystäviemme kanssa. Meillä on hauskaa yhdessä, ja keskustelemme kaikesta. Teemme suunnitelmia yhdessä, ja nautimme jokavuotisista lomamatkoista.”

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI