Näin säästät käsirahan taloa varten 12 kuukaudessa!

Oman talon ostaminen on monilla tavoitteena pitkällä juoksulla. Oman talon hankinta on usein myös paljon kannattavampaa kuin jatkuva vuokran maksaminen. Suomessa asuntolainojen korot ovat tippuneet lähes olemattomaan viime vuosina, ja asuntolainojen laina-aikoja on pidennetty. Nyt voit siis saada asuntolainaa jopa yli 30 vuoden laina-ajalla. Tämä on hyvä vaihtoehto heille, joilla ei ole varaa maksaa suuria lainanlyhennyksiä joka kuukausi.

Ennen kuin asuntolainaa voi kuitenkaan saada, tulisi sinulla olla käsiraha valmiina asunnon tai talon ostamista varten. Suomessa käsirahan osuus on nykyään noin 20% talon hinnasta. Ensiasunnon ostajat voivat saada Suomen valtion takauksen tälle 20 prosentille, mutta käsiraha taskussa saattaa nopeuttaa prosessia ja tehdä siitä paljon yksinkertaisemman.

Käy siis pankissa juttelemassa ensin lainasta ja mieti, kuinka suureen lainaan sinulla on varaa. Näin voit määritellä sen, kuinka suuren käsirahan tarvitset asunnon tai talon ostamista varten.

Monet ottavat käsirahaa varten lainaa netistä, ja esimerkiksi lainasivusto heti24.fi tarjoaakin nopeita netistä saatavia lainoja. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, vaan käsiraha pitäisi olla omalla tilillä ihan omasta takaa. Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat keinot siihen, kuinka voit mahdollisesti säästää käsirahan osuuden jo 12 kuukaudessa!

Leikkaa vuokrasi

Monet vuokralla asuvat maksavat vuokraa joka kuukausi paljon enemmän, kuin mitä he maksaisivat kuukausittaista asuntolainan lyhennystä. Tämä voikin hiertää monia, sillä käsirahaa varten pitäisi säästää, mutta vuokra painaa päälle. Jos kuitenkin tavoitteenasi on kerätä kasaan käsiraha omaa taloa tai asuntoa varten 12 kuukauden sisällä, kannattaa miettiä, mitä oman vuokratilanteen suhteen voisi tehdä.

Hyvä idea voi olla muuttaa takaisin vanhempien luokse vuodeksi. Näin sinun ei tarvitse maksaa vuokraa ollenkaan, ja voit sen sijaan laittaa kaikki vuokrarahasi säästöön käsirahaa varten. Jos esimerkiksi maksat vuokraa 700 euroa kuukaudessa, säästät vuodessa jo 8400 euroa pelkästään muuttamalla vanhempiesi luokse. Kun sinulla ei ole vuokraa maksettavanasi, säästät myös sähkö- ja vesilaskusta. Saatat siis säästää jopa 9000 euroa vuodessa!

Mikäli omien vanhempien luokse muuttaminen ei ole mahdollista, voit aina muuttaa yhteen huonetoverin kanssa. Voit joko ottaa kämppiksen omaan asuntoosi tai voit etsiä varta vasten asuntoa, joka tulee jo kämppiksen kera. Jos maksat 700 euron kuukausivuokran puoliksi kämppiksen kanssa, säästät 4200 euroa vuodessa. Tämäkin on jo melkoinen säästö, joten kämppäkaverin voimaa ei pitäisi aliarvioida.

Mieti, mitkä kulut ovat pakollisia

Kun teet kuukausibudjettiasi, mieti, ovatko kulut sellaisia, joita tarvitset – vai ovatko ne kenties sellaisia, joita haluat. Esimerkiksi, jos sinulla on oma auto, voit myydä auton pois ja investoida sen sijaan bussi- tai junalippuun. Auto maksaa jo melkoisen omaisuuden kuukaudessa leasingmaksuineen, vakuutuksineen, huoltoineen ja bensoineen. Jos siis et tarvitse autoasi, vaan pärjäisit myös junalipulla tai bussikortilla, voi olla hyvä idea jättää autoilu sikseen vuodeksi.

Jos esimerkiksi autoilu kustantaa sinulle yhteensä 500 euroa kuukaudessa, säästät jo yhteensä 6000 euroa vuodessa!

Entä onko sinulla mahdollisesti muita kuluja, joita et aivan välttämättä tarvitse? Tarvitsetko lehtitilausta? Entä uusia kenkiä joka kuukausi? Vähennä kulut minimiin ja saat säästöön yhä enemmän rahaa.

Leikkaa pois pienet kulut

Monilla meillä on pieniä kuukausittaisia kuluja, joissa voimme säästää. Esimerkiksi Spotifyn kuukausimaksu, hiusten värjääminen kampaamossa, jokapäiväiset kahvikupin ostot kahvilassa tai vaikka päivittäin ostettava vesipullo voivat tuoda melkoisesti lisäkulua sinulle. Pienistä puroista nimittäin kasvaa suuri virta. Leikkaamalla pois tällaiset yksittäiset pienet kulut voit säästää jopa satasia kuussa.

Hyvä idea voi myös olla kilpailuttaa oma sähkö- ja puhelinyhtiö sekä soittaa vakuutusyhtiöön ja kysyä, kuinka paljon rahaa he voisivat auttaa sinua säästämään.

Palaa takaisin peruskuluihin

Sinulla saattaa ehkä olla kontollasi puhelinliittymä, jossa maksat hieman extraa nopeammasta netistä. Tai ehkä maksat hieman lisää elokuvakanavista. Palaa takaisin peruskuluihin ja mieti, mitä kuluja voit leikata. Voit esimerkiksi pienentää joitakin vakuutuksiasi, lopettaa elokuvakanavat ja hankkia itsellesi halvemman puhelinliittymän tai netin.

Etsi pieni lisätyö

Vaikka olisitkin kokopäiväisesti töissä, ei tämä estä sinua etsimästä itsellesi pientä lisätyötä. Voit esimerkiksi alkaa jakaa postia parina päivänä viikossa, vahtia lapsia viikonloppuisin ja iltaisin, tehdä freelancerina erilaisia töitä tai ottaa vastaan lisävuoroja omalla työpaikallasi. Vaikka jatkuva töissä oleminen ei ole kannattavaa ja taukojakin pitää muistaa pitää, pieni lisärutistus voi tuoda sinulle satasia tai jopa tuhansia lisää vuodessa. Jos esimerkiksi tienaat pienistä lisätöistä 200 euroa kuukaudessa, on se jo 2400 euroa vuodessa. Älä siis aliarvioi pienen lisätyön voimaa, joka voi saada sinut tavoitteeseesi hieman entistä nopeammin.

Minimalismi kunniaan

Lojuuko nurkissasi kenties paljon tavaraa, jota et tarvitse? Kannattaa käydä läpi koko talo ja etsiä yhteen kasaan kaikki vaatteet, kirjat, vanhat lelut, elektroniikka ja muut tavarat, joita et enää tarvitse. Nämä voi sitten myydä pois esimerkiksi Facebookin kirpputoriryhmässä tai vaikka oikealla kirpputorilla. Näin saatat tienata muutamia satasia lisää, jotka tietysti kaikki tulisi laittaa suoraan säästöön käsirahaa varten.

Tämä tietysti tarkoittaa myös sitä, ettei sinun tulisi ostaa lisää turhuuksia tai asioita, joita et tarvitse. Pidättäydy ylimääräisistä kuluista koko vuoden verran ja saatat yllättyä siitä, kuinka paljon rahaa oikeasti saat säästöön yhden vuoden aikana.

Ole viisas viihteen parissa

Viihde voi maksaa melkoisen pitkän pennin vuodessa. Jos käyt esimerkiksi elokuvissa, ostat popcornit ja ison virvoitusjuoman, voi tämä maksaa jopa 25 euroa. Jos käyt leffassa vaikka kerran kuussa, tämä maksaa sinulle jo 300 euroa vuodessa. Jos sen sijaan jäät kotiin katsomaan leffaa Netflixistä ja ostat popcornit kaupasta, säästät satasia.

Pidä rahattomia päiviä

Käytämme rahaa lähes joka päivä huomaamattamme. Pienetkin kulut, kuten suklaapatukan ostaminen, kahvikupillinen, bussilippu ja muut pienet kulut nousevat melkoisen suuriksi kuluiksi vuositasolla. Sen sijaan, että kuluttaisit rahaa pieniin ostoksiin joka päivä, pida rahattomia päiviä. Pakkaa lounaasi mukaan työpaikalle, juo aamukahvi kotona kahvilan sijaan ja pyöräile töihin. Näin voit säästää hyvin paljon vuositasolla.

Pidä rahattomia päiviä esimerkiksi joka viikko tai pari kertaa viikossa. Huomaat, että rahattomien päivien pitäminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella sen olevan.

Yhteenveto

Käsirahan säästäminen omaa taloa tai asuntoa varten voi olla paljon helpompaa kuin luulisi. Sinun ei tarvitse säästää vuosi tolkulla saadaksesi kasaan 20 000 euroa 100 000 euron asuntolainaa varten. Voit saada hyvinkin säästettyä käsirahan omaa taloa varten jopa vain 12 kuukaudessa, mutta sinun tulee tehdä muutamia pieniä muutoksia elämääsi.

Sinun tulisi myös olla hyvin sitoutunut omaan tavoitteeseesi, eikä lipsua niistä. Aloita käymällä ensin oman pankkisi puheilla ja mieti, kuinka suureen asuntolainaan sinulla on varaa. Näin voit määritellä sen, kuinka suuren käsirahan tarvitset ja kuinka paljon rahaa sinun pitäisi pystyä säästämään joka kuukausi päästäksesi tavoitteeseesi. Tee itsellesi suunnitelma ja kokeile itse!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI