Nämä 20 vinkkiä oman talouden hallintaan muuttavat käsityksesi rahasta

Eräs nainen maksoi pois 20 000 USA:n dollarin arvosta opintolainojaan tajuttuaan, että oman talouden täydellinen hallitseminen kertoo omasta itsekunnioituksesta. Vaikka talouden hallinta voi tuntua kovin hämmentävältä ja vaikealta prosessilta, se ei kuitenkaan ole sitä. Jokainen hallitsee omaa talouttaan eri tavalla. Se tapa, joka sopii kaverillesi, ei välttämättä sovi sinulle.

Vaikka budjetin suunnittelusta puhutaan paljon, budjetin ei kuitenkaan tarvitse olla Excel-taulukkoon lykätty täydellinen matemaattinen yhtälö. Oma budjetointi voi koostua esimerkiksi paperille kirjoitetuista tuloista ja menoista, tai ehkä haluat mieluummin kirjoittaa kaikki ylös omaan kalenteriin? Kokeilemalla erilaisia tapoja ja vinkkejä löydät itsellesi ne vinkit, jotka toimivat juuri sinulle.

Yksi tärkeä asia oman talouden hallinnassa ovat lainat. Tai pikemminkin niiden pois maksaminen. Monet ottavat lainaa hätätilanteessa esimerkiksi sivulta www.heti24.fi. Tässä artikkelissa käymme läpi 20 vinkkiä, jotka auttavat sinua maksamaan pois lainasi sekä ottamaan hallinnan omasta taloudestasi. Ne saattavat jopa muuttaa käsityksesi rahasta kokonaan.

Luo itsellesi taloudellinen kalenteri

Sinulla saattaa olla jo kalenteri tavallisten työtehtävien ja harrastusten muistamista varten. Mutta kuka sanoo, ettei sinulla voisi olla myös talouskalenteria? Voit merkitä siihen veroilmoituspäivät, veronpalautuspäivät ja kaiken muun. Voit esimerkiksi kirjoittaa ylös päivät, jolloin sait palkan, ja sen, kuinka paljon palkkaa sait. Lisäksi voit kirjata kaikki menosi ja laskusi yksitellen kalenteriin joka päivän kohdalle, jolloi tiedät tarkalleen, kuinka paljon rahaa käytit ja milloin.

Tarkista korkotasosi

Jos sinulla on lainoja, korkoprosenttien tarkistaminen voi auttaa sinua määrittelemään, mikä laina kannattaa maksaa ensin pois. Voit joko maksaa kaikista kalleimman ensimmäisenä tai kaikista pienimmän ensimmäisenä.

Luo budjetti

Budjetin luominen on yksi tärkeimmistä taloudellisista päätöksistä, jonka voit tehdä. Luo budjetti ja päivitä sitä kuukausittain. Budjetin luominen on helppoa: kirjoita ensin ylös kaikki tulosi. Vähennä sitten tästä yksitellen pois kaikki menosi. Mikäli budjettisi näyttää olevan laskusuhdanteessa, voit miettiä, että mitä voit tehdä parantaaksesi taloudellista tilannettasi.

Harkitse pelkän käteisen käyttöä

Jos käytät liikaa rahaa helposti, kokeile kaiken maksamista käteisellä kortin sijaan. Kun näet käteisen lipsuvan sormiesi välistä (kirjaimellisesti), käytät automaattisesti vähemmän rahaa. Monet ihmiset ovat jo onnistuneet saamaan taloutensa hallintaan käyttämällä pelkkää käteistä.

Laita 20% tuloistasi taloudellisiin tavoitteisiin

20% tuloistasi tulisi mennä taloudellisiin tavoitteisiin, kuten velkojen maksuun ja säästämiseen. 50% palkastasi tulisi laittaa kohti pakollisia kuluja, kuten vuokraa, ja 30% tulisi käyttää henkilökohtaisiin kuluihin, kuten kampaajalla käymiseen.

Tee itsellesi taloudellinen tavoitetaulukko

Tee itsellesi taulukko tai lista, johon kirjoitat ylös kaikki taloudelliset tavoitteesi. Tämä voi auttaa sinua selkeyttämään omia tavoitteitasi ja saavuttamaan ne nopeammin. Kirjaa ylös tavoitteen nimi ja summa yksi kerrallaan, sekä tavoitteen eräpäivä.

Luo itsellesi pieniä tavoitteita suurten tavoitteiden sisälle

Suuren taloudellisen tavoitteen saavuttaminen voi tuntua mahdottomalta. Jos sen sijaan luot itsellesi lyhyitä virstanpylväitä matkan varrelle, suuremman tavoitteen saavuttaminen voi tuntua hieman helpommalta.

Hanki rahakaveri

Olet varmasti kuullut siitä, että treenikaveri voi auttaa sinua pudottamaan painoa? No, miksi et siis hankkisi rahakaveria? Rahakaverin kanssa voitte säästää yhdessä.

Älä ikinä takaa lainaa

Joskus voi tulla vastaan tilanne, jolloin kaveri pyytää sinua takaajaksi lainalleen. Vaikka kuinka luottaisit omaan kaveriisi, tätä ei kannata tehdä. Entä, jos kaverisi katoaa kuin tuhka tuuleen ja 50 000 euron laina jää sinun maksettavaksesi?

Käytä rahaa kokemuksiin ennemmin kuin tavaroihin

Tutkijat ovat todenneet, että kokemuksiin tuhlaaminen tekee ihmisestä onnellisemman kuin materiaalisiin asioihin tuhlaaminen.

Shoppaile yksin

Jos olet koskaan käynyt kaverin kanssa ostoksilla, olet varmasti tullut ostaneeksi paljon enemmän kuin oli tarkoitus. Yksi lause, kuten “se näyttää hyvältä päälläsi!” voi kannustaa sinua ostamaan tavaroita, joita et edes tarvitse.

Avaa säästötili eri pankkiin

Säästötilin avaaminen käyttötilin rinnalle voi tuntua käytännölliseltä idealta, mutta se tekee paljon helpommaksi myös käyttää säästötilin varat ennen aikojaan. Kannattaa siis avata tili eri pankkiin, jolloin varojen siirtäminen on vaikeampaa, etkä näe säästötilisi balanssia.

Säästöjä tulisi käyttää vain viidessä tilanteessa

Säästötiliä ei avata siksi, että voit käyttää varoja aina silloin, kun käyttötilisi rahat loppuvat. Säästöjä tulisi käyttää vain viidessä tilanteessa: jos menetät työsi, tarvitset rahaa lääkärin kuluihin, autosi hajoaa, kotisi tarvitsee remonttia tai jos pitää matkustaa hautajaisiin.

Kiinnitä huomiota kuluihin

Oli kyse sitten pankin kuluista, lainakuluista, sijoituskuluista tai mistä tahansa muusta, kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon mikäkin palvelu maksaa.

Maksa laskut ajoissa

Jos laskut unohtuvat, voi luottotietoihisi tulla merkintä. Mikäli näin käy, olet pulassa seuraavan 2-5 vuotta. Luottotiedottomalle ei nimittäin myönnetä lainaa, vuokrata asuntoa eikä edes anneta tavallista puhelinliittymää.

Älä osta halpaa

Esimerkiksi viiden euron paita saattaa vaikuttaa hyvältä ostokselta, mutta kysymys kuuluukin, että kuinka kauan paita kestää? Sen sijaan voi olla parempi idea investoida paitaan, joka maksaa 30 euroa, mutta kestää monta vuotta.

Tee säästämisestä tapa

Monille ihmisille rahan käyttäminen tulee ihan luonnostaan. Harvoille rahan säästäminen on kuitenkaan normaalia. Tee siis säästämisestä itsellesi tapa. Näin varmistat, että saat itsellesi rahaa säästöön.

Kysy itseltäsi tärkeä kysymys

Aina ostaessasi tavaroita tai palveluita, kannattaa kysyä itseltään, että tarvitseeko kyseistä tavaraa. Monet meistä haluavat asioita, mutta haluaminen ja tarvitseminen ovat kaksi eri asiaa. Leikkaamalla pois impulsiiviset ostokset, saatat säästää vuodenkin aikana hyvin pitkän pennin.

Osta suuria satseja

Ostamalla suuria satseja aleruokaa tai esimerkiksi suuria paketteja pienien sijasta, säästät ruokakaupassa asioidessasi paljon rahaa jopa jo yhden kuukauden aikana.

Lomaile harkitusti

Vain siksi, että hiihto- ja kesälomat ovat käsillä, sinun ei tulisi suunnitella pakonomaisesti ulkomaanlomaa. Suomessakin on paljon hienoja lomapaikkoja, ja on varmasti erilaisia hauskoja asioita, joita et ole Suomenkaan maan kamaralla vielä tehnyt ja kokeillut.

Bonusvinkki: Älä ota lainaa

Vaikka lainan ottaminen voi tuntua hyvin järkevältä ratkaisulta, kannattaa kuitenkin muistaa, että lainat tulee aina maksaa takaisin korkoineen ja kuluineen. Tämä tarkoittaa sitä, että parin tuhannen euron lainaa saatat maksaa parhaimmillaan takaisin jopa parikin vuotta. Tällainen suuri maksu kuukausittaisessa budjetissa saattaa laittaa paljon stressiä talouteesi. Harkitse lainan ottamisen sijaan säästämistä tai vaikka lisätyön hankkimista.

Yhteenveto

Oman talouden hallitseminen ja kunnollinen suunnittelu ovat yksiä tärkeimmistä asioista, joita voit oman elämäsi aikana tehdä. Kukaan muu ei hoida (yleensä) talouttasi puolestasi, joten sinun tulee itse tehdä päätöksiä, jotka ovat hyväksi budjetillesi ja taloudellesi. Tekemällä päivittäisiä hyviä päätöksiä, voit säästää pitkän pennin jo kuukaudessa tai vuodessa. Etenkin säästötilin avaaminen, budjetin yksityiskohtainen suunnitteleminen ja kuluttamisen hallitseminen ovat hyviä askeleita oman talouden hallintaan.

Jos tarvitset neuvoja oman talouden hallitsemisessa, voit aina ottaa yhteyden omaan pankkiisi. He auttavat sinua mielellään.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI